Onderhoudsvoorschriften voor koperblaasinstrumenten.

Inwendig schoonmaken
U zult meer en langer plezier aan uw instrumenten beleven, als u de volgende wenken in acht neemt.
Minstens één maal in de twee maanden dient het instrument inwendig schoongemaakt te worden. Het beste kunt u hiervoor lauwwarm water gebruiken met een beetje vloeibaard reinigingsmiddel b.v. Dreft of Badedas (gebruik nooit kokend water (lauwwater 30 graden) of soda). Ook zeep is basisch (net zo iets als zuur) en tast uiteindelijk de lak aan.
Leg het instrument ± 30 min. In het water, (b.v. in bad of plastic bak) en spoel dan het instrument goed uit met schoon stromend water.
Verwijder hierbij alle vlekken van het instrument. Eventueel kan als poetsmiddel 'Hagerty Silver Foam' of gemalen krijt met spiritus gebruikt worden. Gebruik liever geen andere zilverpoetsmiddelen, daar dit over het algemeen schuurmiddelen zijn.

Het onderhoud van de ventielen.
Voor het schoonhouden van de ventielen draait u eerst de ventieldoppen aan de onderkant eraf.
Draai de ventielen los en leg ze op volgorde neer. De meeste ventielen zijn genummerd, 1 - 2 - 3.
De ventielen en ventielhuizen kunnen gereinigd worden m.b.v. een niet pluizende doek, eventueel gedrenkt in wasbenzine
Voor het poetsen van de binnenkant der ventielhuizen, bestaan speciale borsteltjes. Maar u kunt dit ook doen door een doek om een stukje rond hout ter grootte van een potlood te draaien en daarmee door het ventielhuis heen en weer te wrijven.
Bij het in elkaar zetten van de ventielen gebruikt u een paar druppels ventielolie. Gebruik alleen ventielolie.

Het onderhoud van de pompen.
Een van de meest voorkomende reparaties is, dat de pompen niet meer schuiven. Dit euvel kan verholpen worden door iedere keer voor dat u begint te blazen, de pompen allemaal een keer op en neer te bewegen. Als u merkt dat de pompen niet goed meer lopen, kunt u ze met een speciaal pompenvet insmeren. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het.
Gebruik voor de triggerpompen dun vet met keyoil (geen ventielolie).
Nadat u hebt gespeeld moet het instrument afgeveegd worden. Vooral de plaatsen waar het instrument met de handen of speeksel in aanraking komt. Transpiratie en speeksel tasten het materiaal erg aan. Hiervoor zijn speciale poetsdoeken verkrijgbaar. Voor verzilverde instrumenten is dat een doek die met een poetsmiddel geïmpregneerd is.
Laat ook eens van tijd tot tijd de koffer open staan zodat het instrument kan drogen.

Enkele nuttige wenken.
1. Voor het schoonmaken van instrumenten zijn verschillende wissers verkrijgbaar, ook in grootte.
2. Het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis zetten en er nooit met de hand op slaan.
3. Berg geen losse onderdelen zoals pupiters en dergelijke in de koffer op, of er moet een aparte opbergruimte voor zijn.
4. Eet of drink nooit onder het spelen. Zorg voor een schone mond alvorens te gaan spelen.
5. Houdt het mondstuk zowel in als uitwendig goed schoon.
6. "Repareer" in geen geval uw instrument zelf. Laat dat aan de vakman over.

Mondstuk trekker.
De mondstuktrekker laat uw instrument onbeschadigd en het is dé oplossing tegen onnodige reparatienota's. Geen reparateur die er namelijk aan te pas komt. Deze is aanwezig in ons muziekhuis. Het woord zegt het al. Het trekt vastzittende mondstukken uit het instrument.

Rietinstrumenten.
De binnenkant van saxofoons regelmatig met daartoe geschikte wissers schoonmaken en erop toezien dat de polsters niet met vet, water en olie in aanraking komen.
Na iedere speelbeurt het instrument droog maken van binnen met speciale wissers van zeemleer.
Op de draaipunten van de kleppen regelmatig een druppeltje olie doen: keyoil. Geen ventielolie.
De buitenkant met een zachte doek opwrijven.
Ook de kleppen, schroeven en veren moeten van tijd tot tijd licht gesmeerd worden. Het beste kunt u hiervoor een naald gebruiken, die gedoopt is in dunne zuurvrije olie.
U dient er echter voor te zorgen, dat geen olie aan de polsters komt, daar deze hard worden en niet goed meer afsluiten.
De tapkrukken moeten regelmatig me tapvet worden ingevet, zodat de diverse delen goed uit elkaar kunnen worden genomen.
De beste tip die ik je kunt geven is om deze tips zo goed mogelijk op te volgen. Mochten er alsnog problemen ontstaan, meldt dit even bij de instrumentenman. Wacht hiermee niet te lang, want het probleem met je instrument kan steeds erger worden. Dus moeilijker te repareren, dus meer onkosten.

Onderhoud dwarsfluit ed.